Sommarlovet och liten Curitibaguide

Ni har vi varit lediga i drygt tre veckor och sommaren har verkligen kommit. Vi har haft sol och vackert väder mer eller mindre hela tiden och har badat nästan varje dag. (Jag och barnen har varit lediga vill säga. Jocke har jobbat på precis som vanligt)
 
Dagen innan nyårsafton kom Jenny och Linus ända från Sverige för att hälsa på oss och igår släppte vi av dem på flygplatsen och nu är de påväg tillbaka till Sverige. Vi kommer att sakna dem så mycket. Vi har haft underbara veckor tillsammans, både i Curitiba och på Ilha do Mel.
 
Nyårsaftonen firade vi hos några grannar i Condominiumet där vi bor. Det hade bjudit in både vänner och släktingar och så oss! Så trevliga! Vi firade med traditionell brasiliansk nyårsmat. På nyår äter man olika maträtter som symboliserar olika bra saker som man hoppas på under det kommande året. Bland annat äter de linser som symboliserar pengar, det vill säga att man ska få god ekonomi under det kommande året. Jag slevade i mig och nu hoppas jag på att pengarna ska rulla in. :-) Efter middagen var klockan närmare tolv och vi firade in det nya året på deras altan med utsikt över Curitiba och bra koll på fyrverkerier och svävande ljuslyktor. Jenny och jag dansade in det nya året till Håkans "Känn ingen sorg" och brassarna var minst sagt skeptiska. Tror inte de kommer att leta upp honom på Spotify, om jag säger så.... Men det var en väldigt bra kväll.
 
Gullungarna på nyårsafton.
 
Det fina med att ha gäster på besök är att man liksom ser på allt med nya ögon. Vi passade på att turista runt i Curitiba när Jenny och Linus var här, vilket vi egentligen aldrig har gjort eftersom vi har haft så fullt upp med allt det praktiska för att kunna bo här. Vi tog turistbussen runt stan och såg allt som man bör se, typ. Och jag gjorde den härliga upptäckten att Curitiba faktiskt är en ganska vacker stad.
 
Vi började vår tur i Park Barigui där vi drack kokosvatten ur kokosnötter och kollade på jättemarsvinen. Sen åkte vi vidare ner mot stan och Praca Tiradentes som räknas som Curitibas mittpunkt. Här ligger en av få vackra kyrkor, i jämförelse med många europeiska städer där det kryllar av vackra kyrkor och historiska byggnader.
Vi hoppade av för lunch nere i centrum. Lunchbuffé där man väger maten och betalar per kilo är vanligt här. Bra alternativ när man har barn med sig som kanske inte äter allt. Våra barn har, som tur är, anpassat sig till maten ganska bra här. Båda äter ris och bönor vilket är basen i VARJE måltid, och det gör att det i alla fall alltid finns något för dem att äta sig mätta på.
 
På busstur genom stan.
 
Jenny med två rejäla kokosnötter. Antagligen roligare än det är gott.
 
Vi åkte vidare och såg fina gator, teatrar och museum och hoppade sen av i Jardim Botanico, som är Curitibas botansika trädgård. Här hade man ganska fin utsikt över Curitibas skyline och växthuset var vackert. Men jag får nog säga att Göteborgs botaniska trädgård är ganska mycket härligare.
 
 
 
 
 
Vi orkade inte hoppa av vid Museu Oscar Niemeyer med tre trötta barn men det räknas som det mest moderna museet i hela Brasilien och är säkert värt ett besök. Vi tyckte i alla fall att det såg coolt ut från utsidan. 
 
Museu Oscar Niemeyer - "the eye"
 
Andra sevärdheter som passerades var diverse minnesplatser över Curitibas olika invandrade folkgrupper. Här finns "Den tyska skogen", en ukrainsk minnesplats, en polsk minnesplats och en italiensk portal. Hela området Santa Felicidade är ursprungligen en italiensk koloni. Här finns en hel del italienska restauranger och är också det området där jag rör mig mest om dagarna eftersom det ligger mellan vårt hem och barnens skola. 
 
Curitiba är också känt för sina parker. Eftersom vi inte har havet inpå så kan vi ju inte hänga på stranden. I stället träffas man och umgås i parkerna. Här motionerar folk, utegym finns lite varstans, barnen leker och man äter, dricker och grillar. Vi har närmast till Park Barigui där också jättemarsvinen - kapybarorna finns. Andra parker är  Parque Tanguá och Parque Tingui där den senare är byggd för att påminna om Curitibas urinvånare. 
 
När man åker runt i stan så slås man av hur "blandad" staden är. Några områden är jätterika och några verkligen jättefattiga men dessa områden ligger intill varandra och ibland ligger jättestora kåkar på ena sidan gatan medan det folk bor i skjul på andra sidan. Många bor i Condominium med stora staket och taggtråd runt och med portar/grindar som är bemannade dygnet runt. Curitiba räknas som en av världens 50 farligaste städer och utanför centrum finns större favelor med extrem fattigdom. Så vi har ett annat säkerhetstänk här än hemma. 
 
 
 
Under våra första veckor i Curitiba tyckte jag inte att det fanns något vackert här. Tyckte det var smutsigt slitet och omysigt. Kanske hänger det ihop med att det nu har blivit sommar och staden är grönare eller så har jag vant mig vid hur det ser ut här och kan nu se även vissa vackra delar. Jenny, som är en positivt lagd människa, tyckte att Curitiba var en fin stad. Men så hade jag ju också gett henne extremt låga förväntningar. 
 
 
 
 
#1 - - Anna:


Mysigt med sightseeing i sin nya stad😀Och underbart med vackert väder. Njut av resten av lovet. Saknar er. Kram

#2 - - Jenny G:

Alltså det var bästa resan man kunde få!! Ni är de bästa. Saknar er och Curitiba massor. Här hägrar vardagen nu (med dålig sömn fortfarande, blir förhoppningsvis bättre snart)... Och curitiba ÄR en vacker stad! Det är dock annorlunda mot vad vi är vana vid. DU är vacker överallt!! 💞 #saknad #baranågramånadertillsvises 😍

#3 - - Jenny G:

Alltså det var bästa resan man kunde få!! Ni är de bästa. Saknar er och Curitiba massor. Här hägrar vardagen nu (med dålig sömn fortfarande, blir förhoppningsvis bättre snart)... Och curitiba ÄR en vacker stad! Det är dock annorlunda mot vad vi är vana vid. DU är vacker överallt!! 💞 #saknad #baranågramånadertillsvises 😍

#4 - - Anonym:

Jag håller med Brassarna i Håkan-frågan 😂😄. Verkar som ni haft det toppen den senaste tiden. Kul att följa ert äventyr. Pussokram, Emma

#5 - - Anonym:

Jag håller med Brassarna i Håkan-frågan 😂😄. Verkar som ni haft det toppen den senaste tiden. Kul att följa ert äventyr. Pussokram, Emma

#6 - - Anonym:

Jag håller med Brassarna i Håkan-frågan 😂😄. Verkar som ni haft det toppen den senaste tiden. Kul att följa ert äventyr. Pussokram, Emma

Svar: Inga kommentarer i Håkan-frågan. 😂Där är vi inte överens. Men jag saknar dig ändå. ❤😘
brasilienmillan.com