När julen står för dörren

Såhär på andra sidan jordklotet firar vi julen lite annorlunda än vad vi hade gjort om vi varit hemma i Svedala. Det hänger förstås mycket ihop med värmen och att vi är så långt borta från nära och kära som vi i vanliga fall firar med. 

Vi försöker jobba upp någon slags julstämning men vädret är emot oss. Det är helt enkelt svårt att få till det när temperaturen konstant ligger mellan 20 och 30 grader. Ni vet ju själva hur fult julpyntet blir i januari när solens strålar letar sig in i de svenska husen. Så är det hela tiden här. 

Trots detta har vi satt upp ljusstakar och letat fram tomtar. Vi har till och med pyntat en plastgran. Och har man tur och inte går och lägger sig för tidigt om kvällen kan man se hur ljusstakarna och granen lyser så vackert. 

Ett julpyntat fönster och solen därutanför.
Plastgran pyntad med kärlek av två jullängtiga barn.

Eftersom allt är svindyrt här i Brasilien, förutom ris, bönor och Havaianas så kräver julfirandet en del planerande i form av julklappar som skickas från Sverige till Brasilien. För att även om frakten är svindyr så är det billigare än om vi skulle köpa samma prylar här. 

Redan i augusti när vi lämnade Sverige hade vi resväskorna fulla med sill, ansjovis, kaviar, pepparkakskryddor och saffran. Sedan har vi gjort vissa efterbeställningar av tex de obligatoriska chokladkalendrar som barnen öppnar med glädje varje morgon. 

Så nu har vi bakat både lussebullar och pepparkakor. Vi har gjort fudge och glöggessens (det vill säga vi har smaksatt sprit som vi kan blanda i rödvin) och vi tittar på julkalendern på SVT play varje dag. Idag har jag kokat en ny omgång tomtegröt (på risottoris eftersom vanligt grötris inte finns här). 

Det är nog så juligt det kan bli. På söndag kommer några kompisar hem till oss och då ska vi baka mer pepparkakor, smaka på glöggen och äta sill. Det blir mysigt! 

Mollan bakar pepparkakor.
De blev väldigt goda.
Smaken av glögg i en liten glasburk.
Alfen pysslar små söta julfigurer att hänga i granen.
Väldigt gulliga!
Ingredienser till fudge. Allt det goda i livet.

Så även om det inte är riktigt som hemma så har vi det fint ändå. Och i morse påmindes vi lite om Sverige då vi vaknade till regnet som piskade mot rutorna. Och då längtade jag plötsligt inte så mycket längre. 

Nu ska vi äta så mycket pepparkakor vi kan i 14 dagar för sen blir det inget mer julfirande. Själva julafton kommer vi nämligen att fira på en strand i Bahia. Närmare bestämt i Trancoso där vi kommer att lapa sol, bada och dricka kokosvatten i stället för julmust. 

Det blir fint det! 

#1 - - Anonym:

Underbart! Ni e så fixiga! 😍✨😚